Landelijke dag 23 september 2000 - Vragen aan W Stegink

Gestelde vragen aan en de antwoorden van de heer Stegink en dr. Kirchhof


Vraag:
Kan de accu van buiten worden opgeladen?
Antwoord:
In principe zou dat technisch mogelijk zijn. Echter daardoor zal de pacemaker weer groter worden. Voordelen die de technische ontwikkelingen bieden bij vervanging van de pacemaker zijn meer waard dan een oplaadmechanisme.

Vraag:
Kan software van buiten worden opgeladen?
Antwoord:
Ja. Nieuwe functies kunnen worden ingevoerd.

Vraag:
Waarom links of rechts onder het sleutelbeen implanteren?
Antwoord:
Het kan aan beide kanten. De keuze wordt gedaan al naar gelang de patiënt links- of rechtshandig is. Hij wordt daar geplaatst waar de patiënt de minste last ondervindt. Hij zit het beste aan de niet dominante zijde. Het is dus een pure comfortkwestie.

Vraag:
Als ik overlijd, dan wil mijn pacemaker doorgaan. Hoe dan verder?
Antwoord:
Als iemand is overleden, dan kan de pacemaker daar niets aan toevoegen. Wanneer het hart mechanisch stilstaat en er nog even enige elektrische activiteit is, zal dat niet betekenen dat u kunstmatig in het leven wordt gehouden.

Vraag:
Wanneer en hoe zal het leven (ethisch) worden beëindigd?
Antwoord:
Wanneer alle organen falen, maar het hart nog blijft kloppen, kan beslist worden het pacen van het hart te stoppen. Blijft het hart ook dan nog kloppen dan zullen artsen zo lang mogelijk hulp bieden. Tot wanneer? Dat zal in onderling overleg gebeuren met de familie.

Vraag:
Een wandelende pacemaker, geeft dat problemen?
Antwoord:
De pacemaker zit in een "pocket". In de ruimte zit vetweefsel en spieren. Soms kan het gebeuren dat door het gewicht van de pacemaker of door bewegingen van de arm de holte zich uitbreidt. Medisch geeft dat geen problemen. Het kan alleen lastig zijn voor de pacemakerdrager zelf. Technisch zou het wel gevolgen kunnen hebben. De voelers ontvangen door de andere locatie andere signalen en kunnen derhalve anders reageren.

Vraag:
Welk fysiek geweld kan nadelig zijn voor de pacemaker?
Antwoord:
Dat kan een ongeluk zijn, of soms ook sport. Er is een proef gedaan door de pacemaker van 1 meter hoog te laten vallen. Hij moet dan blijven werken en deed dat ook. De beantwoording op de vraag is dus afhankelijk van het feit hoe hard de klap aankomt. Eén ding is zeker, de pacemaker kan veel hebben.

Vraag:
Kan een klap op de elektroden (de draden) kwaad?
Antwoord:
Dat is het meest kwetsbare. De draden hebben een dubbele bescherming en zijn daardoor stevig, maar er kan in de elektrode een knik ontstaan.

Vraag:
Hoe veilig is een pacemaker?
Antwoord:
Ook voor pacemakers gelden tests en keuringen. Er is een Europese PacemakerWet, daarin is dat geregeld. Zo heb je ook voor de pacemaker een keurmerk. In Duitsland is dat het TUV-keurmerk en in Nederland het KEMA-keurmerk, er is ook een Europees keurmerk CE.

Vraag:
Moet een pacemaker na overlijden worden verwijderd?
Antwoord:
Ja. Of het ook inderdaad altijd gebeurd? Bij crematie zal het altijd moeten gebeuren, daar er anders problemen kunnen ontstaan.

Vraag:
Bij welke ziektebeelden zal er niet worden geïmplanteerd?
Antwoord:
Als er spraken is van infectie(s) zal er niet worden geopereerd. Alléén als er grote noodzaak bestaat om toch te opereren, zal dat wel gebeuren. Het gaat om de levensverwachting van de patiënt. Als die door niet te opereren verslechtert, dan wordt toch geopereerd.

terug verder